Un produs Blogger.

likeboxpopup

marți, 29 octombrie 2013

Povestea omului care a inventat kebabul, Kadir Nurman

                   Kadir Nurman s-a dedicat muncii până în ultima clipă. Acesta a participat în mod activ la procesul de preparare a gustărilor de tip fast-food. De fiecare dată când i se părea că un sos nu are un gust tocmai bun se gândea  întotdeauna ce condimente să mai pună pentru a-i conferi sosului un gust unic. 

Mister Kebab, renumit pentru că a adus specialitatea culinară de lux din Turcia în lumea occidentală. Kadir Nurman  a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani. Standurile de fast-food care vând kebab se regăsesc chiar şi în Orientul Mijlociu.    

          După un scandalul produs de carnea stricată descoperită la unele standuri de fast-food în Germania, acesta le-a dat
diverse sfaturi producătorilor privind metoda optimă de depozitare a cărnii. Această specialitate culinară care este preferată de clienţii de pe tot mapamondul şi care a contribuit la procesul de creare a circa 60.000 de locuri de muncă doar în Germania a fost născocită de către Nurman. Kadir Nurman, părintele kebabului, a murit la vârsta de 80 de ani.
              Cu patru săptămâni înainte de moarte, Nurman a fost îngrijit în primul rând de către fiica sa, Rukiye. Ea îl luase înainte de aceasta la ea acasă, povesteşte ginerele său, inginerul de construcţii Ahmed Dede. Cei doi nepoţi ai lui Nurman l-au vizitat până în ultima clipă la spital. Kadir Nurman, care suferea de cancer la plămâni, va fi înmormântat în cimitirul musulman din Gatow. Membrii uniunii întreprinzătorilor turco-germani sunt în doliu.

 Kebabul era iniţial consumat de către bogaţi la palate

          Născut în Anatolia în anul 1934 şi crescut în Istanbul, Nurman a venit în anul 1960, la vârsta de 26 de ani, în Stuttgart. În anul 1966 a ajuns în Berlinul de vest şi a lucrat acolo ca monteur de maşini tipografice. Observând că nemţii munceau atât de mult şi de serios, a avut impresia că aceştia nu au timp nici să mănânce. El cunoştea frigăruile din carne de kebab din Turcia, acestea fiind consumate doar la palate de către bogaţi o dată pe săptămână. Acestea erau servite în farfurii, având drept garnitură orez sau salată.

Cum a demarat afacerea

           Atunci i-a venit lui Nurman ideea de servi la pachet kebabul Döner (în turcă înseamnă: o bucată de carne la grătar care se învârteşte introdusă într-o pâine). El a introdus carne tocată de miel sau vită cu ceapă într-o bucată de pâine. Pentru a-şi îndeplini visul, şi-a demarat afacerea în locurile unde astăzi turcii mănâncau preparate chinezeşti, burgeri şi chifteluţe din peşte din Marea Nordului.  În 1972, Nurman şi-a deschis un mic stand vizavi de grădina zoologică Bahnhof Zoo, unde acum se află un McDonalds. La început berlinezii  aveau o oarecare reţinere în a-şi lua o astfel de specialitate culinară nouă. Deoarece muncitorii care construiau grădina zoologică observau că burgerii nu îi satură, aceştia i-au dat kebabului o şansă. De aici a pornit totul.
          Doar în Berlin există în prezent 1000 de standuri care vând fast-food, 16.000 în toată Germania.600 de tone de carne sunt folosite pentru prepararea kebabului în fiecare zi. Această afacere aduce un profit anual de 3,5 miliarde de euro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets