Un produs Blogger.

likeboxpopup

miercuri, 10 decembrie 2014

Ce spune istoria despre cum au murit copiii lui Suleyman Magnificul- Astăzi: prinţul Mustafa

Şehzade Mustafa Muhlisi (1515, Manisa – 6 octombrie 1553, Konya), a fost prinţul Manisei din 1533 până în 1541 şi prinţul Amasyei din 1541 până în 1553. 
 Acesta a fost primul fiu al lui Suleyman pe care l-a avut împreună cu Mahidervan. Şehzade
Mustafa a fost successor la tronul ottoman şi un print foarte popular printer locuitorii Anatoliei. Mustafa a avut o soră, pe Raziye din partea mamei sale.
Asasinarea lui Mustafa din 1553 a fost subiectul dramei din 1561, « La Soltane », scrisă de către Gabriel Bounin.
Mustafa s-a născut în 1515 în Manisa avându-i drept părinţi pe sultanul Suleyman Magnificul şi pe cadâna sa, Mahidevran, pe vremea când Suleyman era încă un print. Acesta a avut probleme în relaţia sa cu tatăl său încă de mic. Mustafa a fost primul născut şi astfel moştenitorul de drept al tronului, însă, potrivit unor istorici, Suleyman l-a preferat mult mai mult pe fratele vitreg mai tânăr al lui Mustafa, Mehmed, cel mai în vârstă fiu al sultanei Hürrem, cea mai preferată cadână a lui Suleyman şi soţia sa legitimă. Suleyman i-a creat mai multe oportunităţi fratelui mai tânăr al lui Mustafa şi l-a pregătit pentru tron. Lui Mustafa nu i-a convenit atitudinea lui Suleyman faţă de el şi a fost şocat atunci când a fost trimis la Amasya din mult mai importantul oraş Manisa. Conducerea oraşului Mansia i-a revenit lui Mehmed, Cu toate acestea, după ce a fost trimis la Amasya, Mustafa a primit de veste edictul scris de către Suleyman. Spre surprinderea plăcută a lui Mustafa, acest edict indica faptul că acesta era singurul succesor al tronului. Suleyman îl trimisese la Amasya nu pentru că nu dorea ca acesta să moştenească tronul, ci pentru a apăra coasta de est a Imperiului Otoman şi pentru a învăţa cum se conduce un imperiu mare.
La Amasya, Mustafa a primit de veste miartea fratelui său Mehmed. Se părea că toate piedicile dintre tron şi Mustafa dispăruseră, însă acesta a fost nevoit să înfrunte o altă provocare.
Bayezid, un alt frate al lui Mustafa, a fost trimis la Konya pentru însărcinarea de Sangeac. Acesta a fost o decizie crucială, fiind unul dintre fii lui Hürrem, mama lui Mehmed. Sprijinul acesteia pentru fiul său Bayezid i-a îngreunat cariera politică a lui Mustafa, însă acesta a condus cu success Amasya timp de 12 ani.
În anul 1547, în timpul campaniei lui Suleyman pentru a-l ajuta pe prinţul Elkas să dobândească tronul Persiei, sultanul s-a întâlnit cu fiii săi Selim, Beyezid şi Mustafa în diferite locuri şi a discutat cu aceştia depre situaţia politică. Lupta pentru putere dintre cei trei continua. Selim a fost trimis în Anatolia ca şi prinţ al Manisei în 1544.
Viaţa lui Mustafa era în pericol în acest moment, asta deoarece Hürrem şi marele vizir Rüstem Paşa au format o alianţă împotriva acestuia în favoarea fiilor lui Hürrem, Selim şi Bayezid.
În timpul campaniei din Persia a lui Suleyman, armata sa s-a poziţionat în Ereğli pentru o perioadă. În acest timp, Rüstem Paşa i-a făcut o ofertă lui Mustafa pentru a se alătura armatei tatălui său. În acelaşi timp, acesta l-a avertizat pe Suleyman şi l-a convins că Mustafa vine ca să-l ucidă.
Mustafa a acceptat oferta lui Rüstem Paşa şi şi-a trimis armata pentru a se alătura celei a tatălui. Suleyman a privit acest lucru ca pe o ameninţare şi a poruncit executarea fiului său. Atunci când Mustafa a intrat în cortul tatălui său pentru a discuta cu acesta, gărzile lui Suleyman l-au atacat şi după ce s-a zbătut mult timp, aceştia l-au omorât cu o coardă de arc.
După moartea prinţului, ienicerii şi soldaţii din Anatolia ai lui Mustafa au protestat faţă de decizia lui Suleyman. Armata lui Mustafa a considerat această execuţie nedreaptă deoarece credeau că aceasta a avut loc din cauza manevrelor politice ale lui Hürrem şi Rüstem Paşa. Ienicerii îl sprijineau pe Mustafa datorită tradiţiilor otomane privind succesiunea la tron şi datorită succesului înregistrat de figura lui Mustafa ca şi războinic. După protestele soldaţilor, Suleyman l-a revocat pe Rüstem din funţia de mare vizir şi l-a trimis înapoi la Istanbul.
Suleyman a poruncit ca Mustafa să aibă parte de o înmormântare la Istanbul. După ce a fost ţinut la moscheea Hagia Sophia timp de o săptămână, trupul lui Mustafa a fost depus într-un mausoleu uriaş în Bursa.
Execuţia lui Mustafa a provocat tensiuni în Anatolia, mai ales în Amasya, deoarece lumea îl vedea drept noul sultan Aceştia erau supăraţi pe Rüstem şi ceilalţi care au fost acuzaţi că au participat la conspitaţie pentru a-l ucide pe Mustafa. În unele regiuni din Anatolia, Mustafa era numit sultanul Mustafa ca şi cum acesta ar fi dobândit tronul. Viaţa şi soarta lui Mustafa au rămas o parte din literature turcă din Anatolia. Poetul Taşlıcalı Yahya din această regiune a compus o elegie în memoria prinţului decedat.
Şehzade Mustafa a avut o nevastă, pe Rumeysa. Acesta a avut patru copii :
Nergisşah, născut la Manisa în 1536. Aceasta s-a măritat cu Damat Cenabi Ahmet Paşa în 1555 şi a murit în 1562.
Şehzade Mehmed, născut  în 1547 în Amasya, a murit pe 10 decembrie 1553 la Bursa .
Şehzade Orhan, decedat în 1552 în Konya.
Şah, născută în Konya în anul 1547. A murit pe 2 octombrie 1577. Aceasta a fost măritată cu Zevci Damat Abdülkerim Aga.
În anul 1561, la opt ani de la moartea lui Mustafa, autorul francez Gabriel Bounin a scris o dramă intitulată La Soltane despre rolul lui Hürrem în moartea lui Mustafa.

În serialul “Suleyman Magnificul”, Mustafa este interpretat de către actorul truc Mehmet Günsür.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets