Un produs Blogger.

likeboxpopup

marți, 3 februarie 2015

Hai să vedem lucruri incredibile!



Cerşetoria a devenit în prezent artă. Cei doi cerşetori români Luca şi Marcela participă la o expoziţie la Sala de Expoziţii din Malmö. În Suedia a avut loc un vernisaj care a avut drept scop să ridice problema cerşetoriei şi mulţi care au venit au rămas impresionaţi.

Mulţi
nu doresc să spună ceva după ce ies din camera albă unde sunt expuşi cei doi cerşetori români care stau şi cerşesc. Ea are un carton scris în suedeză în care cere bani şi el are o cârjă şi stă cu mâna întinsă.
Viveka Rasmusson, care iese din cameră după câteva minte declară următoarele: "Această expunere scoate în relief toată problema cerşetoriei. Cei patru pereţi albi dau impresia de ceva golaş. Astfel simţim din ce în ce mai mult distanţa dintre noi şi cerşetori".
Aceasta este de părere că este bine că problema cerşetoriei a fost scoasă în evidenţă în sala de expoziţii.
Expoziţia se numeşte "Toleranshuvan Reloaded" (”Pălăria toleranţei. Reîncărcat”).
 Anders Carlsson, conducător în materie de artă al grupului pentru artă şi teatru Institutet, explică faptul că această cameră din sala de expoziţie este un loc care face ca timpul să stea pe loc şi ca oamenii să înceapă să se gândească.
”Aici poţi să reflectezi la ceea ce se întâmplă în noi atunci când ne aflăm în faţa unei persoane care se simte mult mai rău decât noi şi care are o nevoie disperată de ajutorul nostru", spune Anders Carlsson.
Anders explică de ce Institutet realizează o expoziţie a cerşetoriei: ”Vrem să contribuim la discuţia privitoare la solidaritate şi să pledăm pentru întâlnirea omenească dintre oameni”, spune Anders Carlsson
Luca şi Marcela sunt în Malmö de aproape o lună. Anders Carlsson a luat legătura cu ei printr-un prieten care este român. Cei doi care aşteaptă un copil sunt plătiţi pentru a sta la Sala De Expoziţii şi plănuiesc să-şi cumpere o casă în satul lor natal din România.
Expoziţia ţine până la 5 februarie la Sala De Expoziţii din Malmö şi camera este deschisă pentru vizitatori între orele 13 şi 15.
Cu toate acestea, proiectul are şi critici. Redactorul şef al unui cotidian suedez ,Aaron Israelson, nu vede cu ochi buni această iniţiativă. Acesta declară că s-a săturat să-şi canalizeze sentimentele asupra sărăciei.
Aaron Israelson declară următoarele: "Expoziţia precum şi dezbaterea publică privind cerşetoria se referă în primul rând la experienţele noastre, şocul majorităţii societăţii generat de faptul că trebuie să se confrunte cu o mizerie de mari proporţii şi cum să manevrăm acest şoc. Şi eu m-am săturat să-mi canalizez sentimentele asupra sărăciei”, scrie acesta şi motivează de ce nu va participa la expoziţia de la Sala de Expoziţii din Malmö: ”Aştept până când arta va putea să răspundă sau cel puţin să pună întrebări despre ce vor face săracii cu şocul pe care îl resimt în fiecare zi”.
Redatorul şef al cotidianului suedez Faktum declară că are în mare parte un sentiment de melancolie. Acesta mai spune că ”după aceea te enervezi şi vrei să scapi de acest sentiment, eventual dai zece sau douăzeci de coroane, însă asta nu rezolvă mai marea problemă structurală. Aaron spune în acelaşi interviu că este conştient că există probleme etice pe care le are această expoziţie. ”Doar pentru că o situaţie este grea şi complicată nu înseamnă că trebuie să eviţi să te implici în aceasta”.
Filmul care prezintă expoziţia poate fi accesat de aici:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/tiggare-stalls-ut-pa-konsthall

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets