Un produs Blogger.

likeboxpopup

vineri, 10 noiembrie 2017

Nu ratați acest spectacol! Vă invităm la o piesă de teatru de succes epocal

Premieră pe scena mare a TNB:

LIVADA DE VIŞINI, o cronică de familie spusă cu un umor ce-ți frânge inima



Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera, la sediu, a spectacolului Livada de vişini de A.P.Cehov, în regia lui David Doiashvili, spectacol a cărui premieră internaţională a avut loc în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru din Tbilisi. Sâmbătă 11 noiembrie şi duminică 12 noiembrie, de la ora 19.00, vă invităm pe scena Sălii Mari la o nouă versiune a cunoscutei piese cehoviene. Regizor georgian de prim rang, David Doiashvili - aflat la a doua colaborare cu TNB după impresionantulRege Lear din stagiunea precedentă - propune o construcție barocă spectaculoasă, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzică, disperare de a trăi și de a nu ști cum, o permanentă nevoie de a schimba și de a nu ști ce, în căutarea unui nou adevăr teatral, de o cruzime poetică.


Cu această piesă Cehov a inovat arta dramatică,
propunând tehnica „acțiunii indirecte” – evenimentele importante se petrec în afara scenei, iar noi suntem martorii reacțiilor personajelor la ce se întâmplă. Iar David Doiashvili a surprins chiar această convenție a „martorilor în acțiune” – de la felul în care sunt dispuse gradenele pe scena Sălii Mari, până la compoziția plastică a spațiului și arhitectura luminilor. Totul este construit în așa fel încât spectatorii să privească printr-un colț de fereastră în casa și sufletele acestor oameni, mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a prinde timpul din urmă.

 Pentru rolurile principale din Livada de vişini alegerea lui Doiashvili s-a oprit laMonica Davidescu şi Irina Movilă (jucând alternativ rolul Ranevskaia), pentru Lopahin la Ioan Andrei Ionescu, iar Mihai Constantin este memorabilul Firs, cel uitat de toţi cei pe care i-a slujit cu credinţă o viaţă întreagă. Celelalte roluri, la fel de bine reliefate temperamental şi artistic, sunt interpretate de: Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Rareş Andrici, Vitalie Bichir, Istvan Teglas, Idris Clate, Ana Covalciuc, Silviu Mircescu. Muzica spectacolului este compusă de colaboratorul statornic al regizorului, renumitul muzician Nikoloz Rachveli Memanishvili, scenografia ingenioasă și plină de poezie este semnată, în colaborare, de Tamara Kvesitadze (Georgia) şi Gabi Albu, iar coregrafia aparține artistului Florin Fieroiu.


„Acest spectacol nu are voie să fie o melodramă, precizează regizorul David Doiashvili, trebuie doar să ne deschidă ochii asupra unor adevăruri: sunt momente în care crezi că eşti tânăr, că ai puterea să muţi din loc munţii, dar îţi dai seama că ai îmbătrânit, că nimeni nu mai are nevoie de tine. Atunci înţelegi că ai avut viaţa în mâini, dar că, fără să simţi, ai rămas de partea cealaltă a timpului, în afara vremurilor pe care le trăieşti şi că nu mai eşti de folos nimănui. Să râdem așadar!”.


Nu rataţi această Livadă, veţi descoperi caractere, situaţii şi înţelesuri nebănuite, chiar dacă piesa este pentru dumneavoastră una din cele mai cunoscute creaţii ale literaturii universale.


Următoarele reprezentaţii sunt programate pentru zilele de 8 şi 9 decembrie 2017, de la ora 19.00. Fotografii: Florin Ghioca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Urmariti-ne pe Email !

Urmariti-ne pe Email !

Intraţi în comunitatea LUFEBA

Pentru a primi update-uri daţi click pe butonul de like de mai sus!

Votati-ne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Intrati in comunitatea LUFEBA. Dati click pe butonul de like de mai jos

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets